fredag 8 november 2013

Mina bästa bebistips

Jag samlar på tips och idéer som gör livet med bebis lite lättare, lite smidigare och lite roligare. Jag tänkte att jag skulle börja skriva ner dem här, både för min egen skull om det blir fler barn och för andra  föräldrar som vill underlätta för sig. Så här är mina bästa bebistips, del ett:

- en babysitter är helt klart värd pengarna. Jag var skeptisk till en början och trodde att Torsten aldrig skulle vilja sitta i den men nu känns den helt oumbärlig. Plötsligt kan jag duscha, laga mat (=koka pasta), äta med både kniv och gaffel, TRÄNA etc. Helt fantastiskt!

- amningskudde är också helt klart värt att investera i. Jag var skeptisk även till detta påfund men nu älskar jag den och min rygg tackar mig varje dag. Fattar inte varför jag väntade tills Torsten var fem veckor innan jag köpte en. 

- en riktigt bra smartphone, om du har ekonomisk möjlighet (både amningskudde och babysitter kan man ju köpa begagnat, lite svårare att göra det med en smartphone). Det är roligt att ha en vettig kamera så du kan ta bra bilder på bebben (så att du kan instagramma dem sen). Det är guld värt att ha en bra telefon när man ammar - mycket lättare att hantera än en dator eller surfplatta när man har en bebis i famnen. Bara att lägga mobilen framför dig på amningskudden. Det är smidigt att kunna kolla sociala medier i mobilen och du kan ladda ner användbara appar som Wonder weeks, Mammamage och bvc-appen t ex. Du kan använda telefonen för att lyssna på podar, blogga, spela spel eller läsa e-böcker samtidigt som du ammar. Min Sony Xperia Z som jag köpte precis innan Torsten kom har definitivt gjort det lättare och roligare att amma (och att vara föräldraledig). En bra telefon är nog faktiskt mitt allra bästa bebistips.

- om du som jag känner dig lite (mycket) ensam under föräldraledigheten: börja engagera dig i sociala medier. Skaffa en blogg, skriv av dig, läs och kommentera andra bloggar för att på så vis få egna läsare och hitta samhörighet med andra mammor/pappor. Skapa ett instagramkonto, kolla upp #soffhörnsmaffian och "träffa" andra mammor som också mest sitter i ett soffhörn med svettig mjölkfläckig amningsbehå, ljummet kaffe och skrikande bebis. Det här låter kanske som ett fånigt tips, men helt ärligt så vet jag inte vad jag hade gjort om jag inte haft mina internetmammakompisar. Tillsammans är man mindre ensam, så enkelt är det. Och har man tur så kanske man blir vänner även irl. 

5 kommentarer:

 1. Hej Anna! Julie tipsade mig om din blogg är och den är verkligen bra. Du är så bra på att beskriva att man verkligen kan leva sig in i din vardag och även känna igen sig i en hel del. Hade aldrig klarat mig utan all min familj när jag var hemma med My i ett och ett halvt år, Roberths mamma, mina föräldrar och Mia var ute och promenerade, åt mat med oss mm. Första året minns jag i och för sig som väldigt mysigt överlag, sista halvåret klättrade My och jag på väggarna, vilket jag har upplevt att man kanske inte ska säga eller känna. Därför känns det härligt att vi ska vara hemma först en månad ihop hela familjen och dela på föräldraledighet denna gången. Julie och jag pratade om att de vore kul att ses när du kommer till Uddevalla i december vi saknade ju dig på klassåterträffen. Jättekul i alla fall att få följa dig och Torsten på blogg och instagram. Kram Anna Läckström

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anna, kul att du hittade hit! Jag brukar läsa din blogg men är sämst på att kommentera, tyvärr... Vad skönt det måste vara att ha familjen så nära, det önskar jag att jag också hade. Både för min och Torstens skull.

   Jag upplever också att det finns väldigt många normer kring vad man får och inte får säga och det är till viss del därför jag skriver som jag gör här, för att bryta det. Jag är övertygad om att alla föräldrar stundtals tycker det är asjobbigt att ha barn men jag tror att det blir lättare om man pratar om det.

   Vad härligt att vara tillsammans en hel månad! Så tänker jag också göra om det blir fler barn. Jag vill absolut träffa dig och Julie i december! Risken finns ju dock att du är upptagen med att föda barn;) Jag tror att jag kommer vara en del i Uddevalla i vår också, när jag känner mig trygg att resa ensam med Torsten, så då kan vi hänga mer då.

   Kram!

   Radera
  2. Och TACK för dina fina ord om bloggen! Det blev jag jätteglad över att få höra.

   Radera
 2. Vilka bra tips! Håller helt med om allt, framför allt det sista rådet. Bloggarna (min egen och att få följa andra) har verkligen varit en räddning både under graviditeten och nu under den här första tiden hemma med bebis. Orken att vara social ute i den riktiga världen har inte funnits där och då har det varit perfekt att få utbyta tankar och funderingar med andra i samma situation - och att inte ens då behöva lämna soffan! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur, vet inte hur jag skulle överleva den här perioden annars.

   Radera