onsdag 30 oktober 2013

Torsten sex veckor

Hej Torsten,

idag är du sex veckor gammal. Jag skrev fem veckor först i rubriken men sen kom jag på mig själv - du är ju faktiskt hela sex veckor. Tiden går så fort, så fort. Snart är du en obstinat tonåring som bara vill hänga med dina coola kompisar och tycker att mamma och pappa är de pinsammaste på jorden. 

Jag tänkte att jag den här veckan skulle berätta lite om hur en typisk dag för oss ser ut, för dig och mig att minnas vad vi egentligen gjorde den där allra första perioden av ditt liv. 

Under natten har du oftast vaknat två gånger, en gång vid midnatt och en gång vid två. Sedan brukar du vakna vid fem - halv sex igen. Då passar din pappa på att gå upp och göra frukost till mig, som jag äter i sängen samtidigt som jag ammar, innan han åker till jobbet. Efter amningen somnar du ibland om men vissa dagar tycker du att det är en utmärkt tidpunkt att starta dagen på. Då myser vi lite i sängen och går sedan upp för att kolla Gomorron Sverige. Du har sedan några dagar tillbaka en rytm under dagen; du äter, är vaken och glad en stund för att sedan bli trött och kinkig och vilja sova. Den här rytmen har ett intervall på cirka två-tre timmar (men pågår inte under hela dagen utan då och då). När du är vaken och pigg gillar du att ligga i bavygymmet, sitta i knät eller bli runtburen i lägenheten så du kan kolla på saker, helst lampor, fönster och speglar. Du börjar tycka det är roligt med leksaker och ibland kan du till och med sluta gråta en stund om du distraheras av en skallra. Du "pratar" och skrattar mycket men kan snabbt ändra om i humöret och skrika när det är något som inte är bra. 

Vi brukar försöka komma ut någon gång under dagen, oftast på eftermiddagen, för att powerwalka eller gå på stan eller besöka BVC. För det mesta tycker du om att ligga i vagnen och börjar du skrika kan jag oftast lugna dig med nappen (som du för övrigt började med på din enmånadsdag och omedelbart gillade). 

Annars tillbringar vi tiden med att hänga i soffan, äta och kolla på tv-serier. Just nu är det mest Downton Abbey och New girl men vi tar tacksamt emot tips på andra serier att titta på. Pappa kommer hem vid fem-sex ungefär. Då brukar han mysa med dig vilket du vanligtvis gillar men ibland är det bara mammas famn som duger. Vid sju-åtta är det dags för kvällsmat och sen somnar du runt nio. Du sover mellan oss i sängen, gärna vilandes på någons arm.


Vi var hos BVC idag och du väger nu 4500 gram och är 58 centimeter lång. BVC-sköterskan påpekade, vilket hon gör varje gång, att du är väldigt stark. Till exempel kan du redan vända dig från mage till rygg (vilket gör det svårt att få dig att träna på att hålla uppe huvudet liggandes på mage). Jag tycker det är svårt att veta vad som är vanligt bebisbeteende hos dig och vad som faktiskt är just din personlighet. Det jag fått höra av andra är att du tycks vara en bestämd liten person som vet vad han vill. Det är en egenskap du nog har ärvt av din ömma moder.

I helgen ska vi för första gången resa bort och sova någon annanstans. Vi ska till Skövde och träffa din farfar, farbror och faster. Jag är en smula nervös för detta; hur ska det gå att sova borta? Kommer du bli orolig när du inte är i den miljö du är van vid? Spännande fortsättning följer... 

5 kommentarer:

 1. Åh men gosigaste! Jag saknar er! Har så himla svårt att tänka mig att han kommer ha blivit så mycket större och vara en helt annan bebis nästa gång jag ser honom - har ju redan gått flera veckor liksom. Tur att det finns bloggar, instagram och FB :) Kram på er!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi saknar dig med:) Ja hjälp vad stor han kommer vara när ni ses nästa gång! Det är så himla fascinerande art barn växer och utvecklas så mycket det första året.

   Kram!

   Radera
 2. Vill träffa Torsten snart igen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och Torsten vill träffa moster maja! Ska se om jag vågar mig upp till Gbg snart...

   Radera
  2. Ja!! Kom till gbg. Då kanske vi kan ses alla syskon med pluttarna. Komsi, komsi.

   Sara

   Radera