söndag 6 oktober 2013

Om amning.

Innan jag själv började amma hade jag lite svårt att förstå de mammor som (frivilligt) valde att avstå från att amma trots att de hade möjlighet att göra det. Varför göra det krångligt för sig och hålla på med ersättning när en bara kan plocka fram bröna istället - och bröstmjölken är ju dessutom bättre för barnet? Nu, efter att ha varit en levande mjölkfabrik i två och en halv vecka, kan jag säga att jag förstår. Innan Torsten kom hade jag ingen aning om att amning kunde vara så mentalt utmattande. Detta att ständigt vara tillgänglig och aldrig få ha sin kropp i fred är jobbigt. Att vara så bunden till någon annan är jobbigt. Att behöva sitta/ligga i samma ställning i kanske 1-2 timmar i sträck är jobbigt (särskilt om en är kissnödig, törstig eller hungrig). Att veta att en när som helst på dygnet kan behöva plocka fram bröstet för att trösta en skrikande liten skrutt är jobbigt (särskilt om senaste gången du gjorde det var för kanske en halvtimme sedan eller klockan är mitt i natten och du är dödstrött eller du befinner dig någonstans som inte är hemma).

Trots att jag ibland tycker det är en pain in the ass att amma gör jag det. För att det är det bästa för Torsten. För att jag vet att amning inte bara handlar om mat utan även om att få tröst och närhet. För att det är smidigt och enkelt. För att det tar cirka en kvart att göra i ordning en flaska med ersättning och en kvart är en väldigt lång tid när Torsten illvrålar. Och för att jag tänker att ju äldre han blir desto mer sällan och under kortare perioder kommer han amma vilket kommer göra det lättare för mig. För det är de ständigt återkommande maratonpassen på 1-2 timmar som är jobbigast, särskilt när de pågår under natten. De senaste nätterna har vi dock börjat göra så att han får ersättning när han vaknar på natten (han brukar vakna en gång vid kl 2-3. Jag är så himla trött då och tycker det är för jobbigt att amma honom i två timmar (inklusive blöjbyte och omnattning kan det bli ett tretimmarspass)). Flaskan dricker han upp på kanske tjugo minuter och sedan somnar han om nästan med en gång. Jag får dåligt samvete för att han får ersättning - jag "borde" ju orka amma honom när det är det han helst vill - fast jag sagt till mig själv innan Torsten kom att jag inte skulle känna så. Jag försöker tänka att en glad mamma är en bra mamma och att det är bättre att jag är pigg under dagen än att jag tvingar mig att amma under natten och är dödstrött sedan. Torsten verkar inte heller lida av att inte få amma nattetid. Dessa onödiga krav en ställer på sig själv...

Ända sedan dag två i Torstens liv har jag ammat med amningsnapp. Han fick inget bra grepp annars men med nappen fungerar det väldigt bra. Tyvärr får han i sig mer luft då vilket leder till att han får ont i magen och kräks ganska mycket. Vi kan inte heller ge honom vanlig napp innan han slutat med amningsnappen eftersom det kan förstöra hans sugteknik. Tanken är att jag ska vänja av honom med amningsnappen men det går inte så bra. Jag försöker få honom att suga men han får inget bra grepp utan ger upp och blir frustrerad istället. Jag hoppas att BVC kan hjälpa mig att få honom att amma utan napp.

De första fem dagarna gjorde det svinont att amma eftersom jag fick såriga bröstvårtor. Alltså den smärtan? Helt otrolig. Tack och lov att det gick över, vet inte om jag hade pallat att fortsätta amma annars.

En annan sak som är pain in the ass med amning är att det är så svårt att hitta amningsvänliga kläder. Dels finns det knappt några amningskläder (och de som finns är dyra eller inte särskilt fina) och dels är det svårt att hitta vanliga kläder som funkar, i alla fall om en som jag vill ha klänningar. Hittills har jag hittat en enda amningsvänlig klänning. Och jag som längtade efter att få shoppa och kunna ha snygga kläder igen efter graviditeten... men icke:(((

15 kommentarer:

 1. Alltså, WORD. Jag helammar och det har gått jättebra fram till för ca 3-4 dagar sedan då Alexis hade magknip och till följd av det hetsåt = SÅR! Har storbölat vid varje amning sedan dess men så igår testade jag att värma titsen med vetekudde i 5-10 min innan varje amning. Är lite mer komplicerat men JÄVLAR vilken skillnad det gör! Gör ont när han tar tag men inte sedan, och jag spänner mig mindre så han har börjat jobba tillbaka sitt bra grepp han hade från början. Hoppas verkligen att det går mot bättre tider nu för usch vad hemska dagar det har varit. Och att ingen sa att amningen kunde strula så?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade hört från kompisar med barn att det kunde vara struligt med amningen men jag var oförberedd på att det skulle vara mentalt jobbigt. Och smärtan??? Omg. Så fruktansvärt. Hade verkligen inte fattat att det kunde göra så ont.

   Radera
 2. Hoppas verkligen att du får stöd från BVC, det är guld värt! Med tiden kommer du att komma fram till vad som funkar för just det, även om det låter som en klyscha så är det sant ;-)
  P.S. Att fixa i ordning med ersättning och flaskor tar verkligen inte en kvart! Kanske i början, men nu går det av bara farten och då har vi ändå två stycken :-) Det är dessutom så himla smidigt att kunna göra i förväg och bara värma när det behövs. Ju äldre er sötnos blir desto lättare kommer han att acceptera att vänta på maten, tro mig! D.S.
  Många kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det tar ju jättelång tid att få vattnet att svalna? Vad har ni för knep? Visste inte heller att man kunde göra i ordning i förväg och värma sen, det låter ju jättesmart.

   Radera
 3. Nej nej nej, nu ska du lyssna på tant Mirijam här!

  1) Bröstmjölk är jättebra, men inte alltid bäst. Jag har ju knappt någon mjölk, men "ammar" ganska ofta ändå, för att både jag och Sigge tycker att det är mysigt. Men 90% av matningarna får han flaska, dessutom är han nästan konstant i någons famn = får närhet och trygghet. Och du måste sova på nätterna om du ska orka maratonamma på dagarna.

  2) Blanda ersättning (köp många flaskor) och ställ in i kylen. När bäbisen börjar visa tecken på att bli hungrig, ställ en flaska i en stor mugg och fyll muggen med hett vatten (köp alltså vattenkokare om ni inte har någon). Plättlätt, går att göra med en hand och går bra mycket snabbare än en kvart! Blir bäbisen helt hysterisk av hunger så kan du prova att ge medan det är lite för kallt, det funkar ju liksom inte medan man väntar på att det ska svalna.

  3) Köp nåt tvåpack amningslinnen från H&M, använd preggostrumpbyxor och trikåkjol, sen slänger du på dig någon tjusig oversize top så är det klart!

  Plus: Skäll inte på dig själv! Viktigast av allt. Det blir skitbra det här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh vad bra tips med ersättningen! Ska absolut prova. Tack även för klädtipset även om oversize inte riktigt är min grej. Är ju oversize i mig själv så då blir det lätt lite för mycket om även kläderna är stora.

   Jobbar på att inte skälla på mig själv. Hoppas det blir bra detta.

   Radera
 4. Hej hej! Ja, amning alltså - vilken konstig och fantastisk och svinjobbig grej det är. Var tvungen att gå tillbaka och läsa mina egna gamla amningsinlägg för att verkligen minnas känslan, den där låsta och helt osjälvständiga.
  Har ju såklart också några tips :) (Men det bästa tipset: lyssna inte på alla tips. Bara de som du gillar och som känns rimliga för DIG. Det är så himla himla olika vad som funkar.

  Först: JA, självklart mår Torsten bäst av en utvilad och pigg mamma. Amning är ändå bara amning och det finns MASSOR av barn som växer upp helt utan bröstmjölk och som mår jättebra i alla fall. Ersättning på natten låter väl som en toppenidé? Och sedan, när han inte längre ammar två timmar åt gången (den tiden kommer, jag lovar!), så kan du ju byta ut ersättning mot bröstet igen om du vill. Men snart ska han ju inte äta på nätterna längre (den tiden kommer också!), så just nattmålet är ju ändå inte det viktigaste.

  Sedan: Köp ersättning på tetrapack! Så slipper du blanda. Vi värmde som Mirijam här ovanför i vattenbad, det går jättefort. Men har även för mig att M tog ersättningen kall efter ett tag och att det funkade hur bra som helst.

  Och ja, när det gäller amningsvänliga kläder tänkte jag också ge samma tips som Mirijam: Satsa på amningslinne+stor topp att lyfta upp över - då döljer toppen brösten och linnet täcker magen. Mycket smidigt. Funkar nog även med amningsbehå+stort linne att dra ner+stor topp att lyfta upp.
  Även om ett blottat bröst väl inte är hela världen, men själva amningen kan ju kännas väl intim att dela med främlingar ändå. Melker vägrade ha en filt över huvudet (som jag tyckte att ALLA andra barn runt omkring hade) så jag fick vackert visa både bröst och hud och under vissa panikamningar vägrade han dessutom ta bröstet, så jag fick kämpa med små hårda nävar - naken upptill! - medan resten av kaféet tittade irriterat. Men det gjorde de ju förstås inte, annat än i sympati förhoppningsvis. Annars är det ju DERAS problem.
  STOR KRAM

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har försökt svara på dina kommentarer i ett par timmar nu men det har inte riktigt gått pga arg liten bebis som helst bara vill amma och amma... Så jag passar på nu medan han är lugn:)

   Jo, jag ska fortsätta med ersättning på nätterna. Ersättning är inget dåligt och jag är inte en dålig mamma som ger honom det (försöker intala mig själv det). Tycker naturligtvis det är helt ok att andra mammor ger ersättning men man är ju alltid hårdare mot sig själv. Tack för tipset om tetrapak, visste inte att det fanns.

   Jag har köpt amningslinnen (men måste köpa fler, det går åt en del eftersom T har en ovana att kräkas ofta). Jag ser inte fram emot offentliga panikamningar... Precis som du säger är inte ett blottat bröst hela världen men jag kan inte säga att jag tycker det är jättekul att visa bröna för omvärlden. Det är ju en ganska laddad kroppsdel så att säga. Den enda offentliga amningen jag gjort hittills gick ganska bra (som tur är funkar det med filt för T, än så länge) men visst visades det en del av brösten. Hade dock inte amningslinne då, ska köra stenhårt på det framöver.

   Radera
 5. Och just det: Amningshjalpen.se. Här finns MASSA info om amning och man kan även ringa och prata med folk som är proffs på just detta. Lyssnar på mycket på Knattetimmen på podradio och de tipsar ofta om Amningshjälpen. Ibland kan man ju bara vilja ha lite tips från någon utifrån. Finns det förresten någon amningsmottagning i närheten av er? Vi fick hjälp där för att se så att M hade rätt sugteknik och framför allt fick vi hjälp att själva SE om han höll bröstet rätt och hur jag skulle göra om han greppade fel.
  Och en sak till: bra jobbat Torsten, att sova så bra på nätterna! Ett uppvak är ju ingenting :) Jag skrev amningslistor i början när M inte gick upp i vikt och vi kom upp i tio matningar vissa nätter. Dock att jag typ ammade sovande då. Jag skippade förresten att försöka få honom att sova i egen säng och lät honom sova tätt ihop med mig och brösten. Då kunde jag sova medan han fortsatte sina maratonamningar... Men vet att alla inte trivs med det och då är det såklart inte ett bra alternativ!

  SvaraRadera
  Svar
  1. 10 MATNINGAR UNDER EN NATT!?!? Jösses! Jag är oerhört tacksam över T:s bra nattrutiner - är väl medveten om att det kan ändras snabbt som attan... Jag kan ibland sova när jag ammar men har svårt att slappna av ibland. Har också gett upp att få honom att sova i egen säng så nu sover han antingen bredvid eller på mig eller Anders.

   Amningshjälpen har jag blivit tipsad om av en annan mamma, samt om Amningsbloggen som jag läst och gillade. Bara det att någon pratar om att amning till stor del är tröst och trygghet och inte bara mat gör det lättare för mig att stå ut med att amma. Jag vet inte om det finns någon amningsmottagning här i H-holm men jag tror det finns en i Kristianstad (grannstaden). Det vore nog bra för mig att få hjälp där för det känns omöjligt att få Torsten att få ett bra suggrepp på egen hand.

   KRAM!

   Radera
 6. Hittade din blogg nu ;-)

  Jag har ammat i sex månader snart och kastar långa trånande blickar på mina fina icke-amningsvänliga kläder i garderoben. Jag har kört amningslinne med kofta/kavaj/luvtröja till, långa blusar med knäppning hela vägen, elastiska linnen a la Gina Tricot och skjortor. Skittrött på amningsvänliga plagg ;-) Köpte svindyra amningssport-BHar som jag typ bott i. Var skiträdd för onda blickar vid offentlig amning men inga reaktioner än. Har ammat på typ alla cafeer och några restauranger i Uddevalla :-)

  Låter jättebra med ersättning på natten! Vi kör ibland tetrapak-ersättning här med om jag ska till gymmet eller är nånstans där jag inte vill amma. Hon käkar den rumsvarm, skitbra! Det sjuka är att jag också får lite dåligt samvete. Skitlöjligt ju med tanke på att det är många bebisar som är uppväxta på det. Försökte pumpa ett tag men det var mycket slit för ingenting så det lades ner. Tror dåligt samvete kommer med föräldrarrollen ;-)

  Sen trodde jag aldrig Agnes skulle sova i egen säng. Såg hemska scenarion hur jobbigt det skulle bli men vips vid tre månader flyttade vi bara över henne och det gick galant! Så T kanske gör likadant :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du hittade hit!

   Förstår verkligen att du är trött på amningsvänliga plagg efter sex månader - jag är trött på det efter tre veckor... var hittade du de där sportbh:arna? Skönt att höra att det ändå verkar vara accepterat att amma offentligt, är lite nojig inför det,

   Ja det där dåliga samvetet lär väl vara ens ständiga följeslagare tyvärr. Men just ersättning är ju en extremt onödig grej att ha dåligt samvete över. Som du säger, många barn är uppväxta på det och mår alldeles utmärkt.

   Åh, hoppas Torsten gör en Agnes!:)

   Radera
  2. Sportbehåarna köpte jag på glammom.se (tror adressen var så). De blev fort slitna men var riktigt goa att ha på natten och täcker bröstet lite mer.

   Radera
 7. Åh, glömde ju ett jättebra tips för mer nattsömn: nattblöjor! Vi använ Libero på dagen (tycker de känns smidigast), men på natten kör vi Pampers, de som har en måne på. Den betyder att den klarar 12 timme utan byte, så att barnet kan sova hela natten om det vill och föräldern kan slippa det där trista bytet efter matningen. Om barnet inte bajsar förstås! Kanske kan det vara något? Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Låter absolut som det är värt att prova. Byta blöja på natten är ju något av det tristaste som finns. kram

   Radera