fredag 25 oktober 2013

Om barn och alkohol.

En sak jag funderat på är det här med barn och alkohol. Numera är det ju okej att dricka alkohol när en ammar men enligt Torstens BVC-sköterska ska en ändå undvika att dricka alkohol helt och hållet så länge man är tillsammans med barnet. Det gäller båda föräldrarna, inte bara mamman. Detta eftersom ungen märker att en luktar och beter sig annorlunda än vanligt efter alkoholintag vilket gör hen orolig och otrygg. Jag förstår vad sköterskan menar men jag kan tycka att det låter lite överdrivet, att aldrig kunna dricka i närheten av sitt barn (och med dricka menar jag alltså små mängder, såklart. Inte att dricka sig berusad). Jag har försökt googla information om detta men hittar ingenting. Kan det vara okej att dricka lite alkohol, typ ett glas vin, någon gång? Kan även ett sådant litet barn som Torsten märka om jag eller Anders druckit och bli orolig på grund av det? 

Jag är själv uppväxt med föräldrar som antingen inte dricker någonting eller dricker väldigt lite väldigt sällan. Jag har alltså ingen egen erfarenhet av att se föräldrar påverkade av alkohol. Jag kan ju dock tänka mig att det inte är särskilt kul. Men - lite alkohol någon gång ibland borde väl vara okej? Eller gör även en liten mängd alkohol att en blir så annorlunda att barnet snappar upp det och tycker det är jobbigt?

Anledningen till det här inlägget är att jag är så himla sugen på rödvin. Det var tio månader sedan jag drack det sist så fatta hur gott det kommer vara att sippa på ett glas med denna gudabenådade dryck för första gången sedan december. Men jag vågar inte ta det där glaset för att jag är rädd att ge Torsten men för livet.  

9 kommentarer:

 1. Det är ingen fara att dricka lite alkohol när man ammar. Alkohol kan inte gå ut i bröstmjölken på samma sätt som den går ut i blodet när man är gravid. Socialstyrelsen har även ändrat sina tidigare strikta restriktioner angående detta.

  Jag drack nåt glas vin då och då när jag ammade Stella. Om man är orolig så kan man ju pumpa ur eller komplettera med en flaska ersättning. //Emma

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Emma, kul att du hittade hit! Nej, jag är egentligen inte särskilt orolig över att Torsten ska få i sig alkohol utan mer över att han ska tycka att jag beter mig annorlunda och därför bli otrygg. Men jag drack lite vin i fredags - pyttelite, några klunkar bara - och det verkade gå bra.

   Radera
 2. Det är INGEN fara gällande vad barnet får i sig. Det blir nämligen lika mycket alkohol i bröstmjölken som i blodet, så det handlar alltså om PROMILLE. Jag drack då och då - ibland med Melker, då bara något glas, och ibland utan Melker - då flera glas :) Jag tycker poängen är att man inte ska bli berusad. Och man ska ju absolut inte sova med barnet OM man är berusad – typ ute en kväll när barnet är hemma med pappan – då är det bättre att sova på soffan. Men tycker gott att du kan unna dig ett glas rödvin ikväll! Det är ju fredag! Dock att jag förstås inte VET om Torsten får men för livet, men tror han får större men av en mamma som känner sig hindrad att göra sånt hon gillar pga barnet. Inte kul att få den pressen på sig, liksom. Men jag tror att du känner var gränsen går och jag tror att BVCs rekommendationer även tar hänsyn till såna som INTE vet var gränsen går. (Jag ringde exempelvis polisen häromdagen när ett par som var väldigt påverkade stod och skrek på varandra framför ögonen på sitt barn, typ 1 år, som satt tyst i barnvagnen. Det ger nog men för livet.) Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag drack faktiskt lite vin i fredags:) bara några klunkar dock, vågade inte mer... Det verkade som att det gick bra, tror inte att T fick men av det. Till skillnad från det stackars barnet du såg som fick bevittna sina föräldrar bråka. Alltså FY FAN vilka jävla idioter till föräldrar! Hoppas soc omhändertog barnet. Jag har blivit så mycket blödigare sedan T föddes, klarar inte av att höra om barn som far illa. Kram!

   Radera
 3. Däremot hörde jag det hemskaste om alkohol och graviditet - att barnet i magen blir lika berusat som mamman, om hon dricker. Så himla sorgligt att tänka på, tycka jag, ett litet berusat foster…

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen:((( är nog inte helt ovanligt, tyvärr.

   Radera
 4. Jag dricker ett par glas vin ibland och ammar! Inga problem. Dock har vi regeln att en av oss föräldrar ska vara nykter så vi kör varannan gång :)

  SvaraRadera
 5. Jag trodde det var "förbjudet" att dricka så länge man ammade, men jag kanske är dåligt uppdaterad.... Jag är helt emot alkohol och speciellt i samband med småbarn, vare sig de är i magen, ammande utanför eller springer runt på egna ben. Men min åsikt är nog extrem. =) Det finns underbara föräldrar som väljer att dricka ett glas då o då, men jag tror man gör klokt i att göra det när barnen sover. Jag håller med bvc-sköterskan och tror absolut barn känner av om man druckit, även om man inte är berusad, barn är mycket för doften av mamma o pappa och den ändras och även ögonen påverkas. Jag kan ju inte minnas saker sen jag själv var bebis, men från tidig ålder har jag tagit avstånd till folk som dricker, men jag har alltid haft min extrema åsikt om att alkohol ska totalförbjudas. Men jag verkar rätt ensam om den tanken =)
  Hannah

  SvaraRadera