fredag 12 september 2014

Därför röstar jag på F!

Jag har röstat på Fi i riksdags- och landstingsvalet (och mp i kommunvalet eftersom Fi inte ställer upp i det i Hässleholm), precis som jag gjorde 2010. Varför röstar jag då rosa? Av följande anledningar:

- individualiserad föräldraförsäkring. Fi och vänsterpartiet är de enda (?) partierna som driver den här, för mig, helt självklara frågan. Jag tycker att män ska ta halva ansvaret (men såklart ska det gå att göra undantag för t ex ensamstående) för att bl a minska diskriminering mot kvinnor på arbetsmarknaden.

- Fi har en tydlig feministisk och antirasistisk ideologi och är också ensamma om att faktiskt ta upp dessa frågor på den politiska agendan.

- Fi är, tillsammans med vänsterpartiet och KD, emot surrogatmödraskap. Surrogatmödraskap är enligt mig ett utnyttjande av kvinnor och det är en skam att inte fler partier tagit ställning mot denna företeelse.

- Fi vill avveckla försvaret, något jag ställer mig bakom. Vi behöver inget försvar i Sverige och alla de skattepengar som läggs där kan gå till något bättre, t ex äldreomsorg. Att Sverige har ett försvar känns mest som en ursäkt för män att få leka macho.

- Fi vill ha en (grund)skola utan betyg och läxor. Jag tror att läxor i och för sig kan vara till nytta i viss mån men betyg däremot tycker jag är av ondo. Det leder bara till stress och prestationsångest (och merarbete för lärarna som kan lägga tiden det tar att sätta betyg på undervisning istället).

- sex timmars arbetsdag. Det här att en ska jobba en tredjedel av dygnet, jag köper inte det. Vad är poängen med att datorisera och effektivisera arbetet om vi ändå ska jobba lika mycket? Jag gillar mitt jobb men jag gillar också att umgås med familj och vänner, att träna, vara aktiv i någon organisation och att pyssla. Jag tror att folk skulle vara sjukskrivna i lägre grad om vi hade kortare arbetsdagar och det skapar fler jobb så arbetslösheten skulle minska.

Vad röstar ni på och varför? Argumentera gärna emot mina åsikter om ni vill:)

5 kommentarer:

 1. Röstade på F! i riksdagsvalet men de fanns inte med i kommun- och landstingsvalet här så fick bli Mp där. /Sara

  SvaraRadera
 2. Hade tänkt F! men så träffade jag Rossana Dinamarca i veckan och har en ny idol. Vänstern ligger ändå väldigt nära F! i mycket och känns nu som en het kandidat. Aooo, beslutsångest!

  SvaraRadera
 3. Tja...har man aldrig varit ofrivilligt barnlös och fått missfall, tragglat gebom Ivf osv så är det ju lätt att spotta på dem som vill testa surrogatmödraskap. Surrogatmödraskap är inte alltid av ondo, det finns scyssta sådana också. Där kvinnor tas väl hand om osv.
  Lustigt att alltid människor med biologiska barn ska yttra sig om detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lustigt att otrevliga kommentarer alltid är anonyma.

   Min inställning till surrogatmödraskap var exakt densamma innan jag öht visste om jag kunde få barn på naturlig väg. Skulle jag inte få fler barn tvivlar jag på att jag skulle ändra åsikt.

   Radera
 4. Fast vad vet du om dem som väljer surrogatmödraskap? Varför dömer du deras val när du själv aldrig slagits med ofrivillig barnlöshet? Du pratar om att du inte skulle ändra åsikt även om du inte skulle kunna få flwr barn. Fler barn nej! De som ofta tar till surrogatmödraskap är just dem som aldrig fått bli föräldrar. Där du är nu, blivit förälder, vill dem också vara , vem är du då att säga till dem att deras val med surrogatmödraskap är smutsigt och fel? När du gjort 27 Ivf:er, fått missfall, blivit nekad till adoption , ja då kan du komma med dina åsikter i detta men som det är just nu framstår du enbart som otroligt dömande och mästrande. Du tar dig rätten att frånta människors kanske enda väg till barn......så otroligt kallt och empatilöst.

  SvaraRadera