lördag 11 januari 2014

Om förskolor och sånt.

Mirijam skrev ett inlägg om förskolestress häromdagen och jag kände verkligen igen mig i det där, att vara stressad inför förskolevalet alltså.

Av andra föräldrar i stan har jag fått höra att det är långa köer för att få plats här, trots att kommunen har en fyramånadersgaranti. Tidigast sex månader innan man vill att barnet ska börja får man ställa sig i kö men den tiden kommer troligtvis inte att räcka för att få plats till det datum man vill. Tanken är att Torsten ska börja på föris 1 november vilket betyder att vi kan ställa honom i kö 1 maj. Fram tills dess tänker jag ta reda på allt som finns om förskolorna i Hässleholm och hoppas på att vi har lite flyt med vilken förskola vi får.

Sådant som jag tycker är viktigt i valet av förskola är att den ligger nära där vi bor, att den har genuspedagogik (förvånande, va?), små barngrupper, bra utegård och - kanske det egentligen viktigaste - engagerad personal. Är bara personalen bra så kan jag leva med det mesta. Sedan vill jag att Torsten ska gå på en förskola med montessoripedagogik pga stämmer överens med min föräldrafilosofi.

Jag är lite inne på dagmamma också, mest för att det är färre barn där och att det kanske känns mer tryggt för T, som ju kommer vara rätt liten i november. Men jag gillar inte att man inte har rätt att komma på besök hos dagmamman innan man gör sitt val till skillnad från förskolorna som man har rätt att besöka för att se om de kan passa ens barn. Tanken bakom att man inte får komma hem till dagmamman är för att verksamheten bedrivs i personens hem och det har jag full förståelse för. Men jag vill ju se hur det ser ut där mitt barn kommer tillbringa stor del av sin vakna tid. Dessutom måste man vabba om dagmamman är sjuk eftersom det inte finns någon vikarie.

Hur tänker ni kring det här med barnomsorg?

2 kommentarer:

 1. Vi har haft Stella på förskola nu sedan maj 2013. Jag var ganska negativt inställd till förskolor innan hon började gå där. Själv gick jag hos en dagmamma som barn. Stella var 15 månader när hon började och hon kändes så liten bland de stora barnen. Egentligen hade jag tänkt att hon skulle börja i augusti, men så fick jag nytt jobb och min man kunde inte vara föräldraledig på 100% längre. Dock så hade vi henne där på halvtid över sommaren och ökade sedan på när jag kunde börja jobba deltid i augusti. Det kände bra att hon inte behövde vara där så långa dagar i början när hon fortfarande var så liten. Nu jobbar jag 85% och kan hämta henne tidigare på eftermiddagen. Det känns bra både för mig och henne. Jag märkte när jag jobbade heltid att jag knappt hann träffa henne på kvällen innan hon gick och la sig. Det känns jobbigt som mamma att gå från en ytterlighet till en annan; att först vara med barnet dygnet runt och sedan bara träffa det någon timme per dag.

  Det viktigaste för oss har varit att dagis ligger när vårt hem. Det tar ganska lång tid att både hämta och lämna. Särskilt hämta när hon vill vara kvar och leka... :) Det näst viktigaste har varit att personalen är bra. Vi känner oss väldigt nöjda med Stellas dagis hittills. Hon går i en småbarngrupp med barn upp till 3 år. I höst har det bara varit 9 barn i gruppen på 2 personal. Lägg till att många av barnen inte är där hela dagar heller. Nu börjar det visserligen 7 småttingar i januari, men då blir det 1 personal till.

  Stella har utvecklats otroligt mycket sedan hon började på förskolan. Det finns inte en chans att jag skulle kunna ge henne den stimulansen hemma som hon får där. På jul så var vi lediga i två veckor och nästan varje dag frågade hon om vi inte skulle gå till dagis. Hon trivs verkligen där och det märks :)

  //Emma

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din utförliga kommentar! Så kul att du läser min blogg:)

   Skönt att höra att Stella trivs! Det är min största rädsla, att Torsten inte ska trivas. Och att jag kanske inte får reda på det. Nej fy, hur ska jag klara av att lämna bort mitt barn? Det är ju verkligen en omställning som du skriver. Visserligen börjar jag jobba tidigt men det är ju stor skillnad på att veta att Torstens pappa tar hand om honom och på att han är ett av många barn på föris.

   Att det ligger nära är jätteviktigt för oss också eftersom vi pendlar långt båda två. Helst skulle förskolan ligga mellan hemmet och stationen men det finns det inget som gör tyvärr.

   Radera