tisdag 19 juni 2012

Apropå feministiska tv-serier

eller the lack thereof - finns det överhuvudtaget några tv-serier som inte är stereotypa, sexistiska och objektifierande? Serier där kvinnor främst är aktörer, där fokus inte ligger på hur kvinnor ska hitta män. Jag kan på rak arm inte komma på någon, kan ni?

11 kommentarer:

 1. Det beror nog lite på vad du menar med en feministisk serie. Själv kan jag inte tänka mig något tråkigare än dogmatisk Tv så jag hoppas att vi aldrig kommer att få se det.

  Att utforma ett (förhoppningsvis)gripande narrativ handlar nog (förhoppningsvis)mer om verklighetens gråtoniga nät än ideologier. Sedan ska man inte förringa den kommersiella aspekten. Charmen med TV för mig är att den kan vara nyskapande, spännande, gripande, osv. men att den samtidigt opererar inom genreelement och därmed förhåller sig publikens författningar – då är det svårt att göra TV för radikalfeminismens marginaliserade skaror.

  Dock tycker jag att tanken kring hur en feministisk serie skulle vara är kul. Exempelvis skulle alla element behöva vara korrekta eller räcker det med en någorlunda schysst premiss?

  Utifrån det där med kvinnor i centrum skulle jag säga att du kanske gillar Homeland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För det första: feministisk tv är inte samma som dogmatisk tv. För det andra så är ju dagens tv redan utformad från en "ideologi" - den patriarkala.

   Så du menar att det är svårt för publiken att ta sig till porträtt av kvinnor som starka, självständiga individer? Eller att det inte blir tillräckligt nyskapande, spännande, gripande då? Därför att kvinnor måste porträtteras på ett sexistiskt och förminskande sätt för att (den manliga) publiken ska vilja titta? Och varför skulle inte "verklighetens gråtoniga nät" kunna handla om starka, självständiga kvinnor? I så fall tror jag våra verkligheter skiljer sig från varandra.

   Det är knappast så heller att feministisk tv skulle tilltala enbart radikalfeminismens marginaliserade skaror utan snarare alla kvinnor som är trötta på att framställas som objekt i tv.

   Alla element skulle behöva vara korrekta.

   Radera
 2. Med tanke på att du förminskar en allmänmänsklig drivkraft genom att skriva ner längtan till kärlek i ditt inlägg så antog jag att du efterfrågade en serie som verkligen var dogmatisk, vilket du också bekräftade genom att alla element skulle behöva vara korrekta.

  Det är en skillnad mot porträtt av starka, självständiga individer (oavsett kön) – och nej, jag anser inte att sådana porträtt varken är omöjliga eller för den delen redan idag icke-existerande där Clair i Homeland och Joan i Mad Men är exempel som funkar eftersom dom tillåts operera i just verklighetens grådaskiga toner istället för i en idévärld.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår ärligt talat inte varför vi har den här diskussionen. Jag skulle gärna vilja se en (radikal)feministisk tv-serie, du vill inte det. Jag uppfattar din kritik som att du tycker det är fel att göra en sån tv-serie, varför det? Gillar du den inte behöver du ju inte kolla på den.

   Radera
  2. Jag har/hade den eftersom jag tycker den är intressant och eftersom jag saknar den. Jag tycker att all konst ska vara befriad från ideologisk dogmatism vilket är alldeles för tråkigt och världsfrånvänt i min bok.

   Radera
 3. Jag tycker det är förvånandvärt många kvinnor som "kämpar" för ett patriarkalskt samhälle också. Som stretar emot jämställdhet och som inte tänker på hur präglade de själva är av samhället.
  Vänner som utnyttjar och spelar på sin sexualitet för att få som dem vill, utan att förstå vilka normaliseringar de själva bidrar till. (enbart utländska vänner, främst från Nordamerika).
  Visst det är män som från början har satt reglerna men det är en hel del kvinnor som skulle behövas allmänbildas också.

  SvaraRadera
 4. Anna, jag vill också se en sådan serie, eller fler om det nu finns sådana.

  Jag tycker det är konstigt att man tycker det är konstigt och att t ex S verkar tro att det måste bli en underlig serie bara för att den är feministisk. Det handlar ju bara om att låta kvinnor/tjejer vara människor.

  Förresten, kom på en serie nu, Nurse Jackie är ändå rätt bra, faktiskt. Det är karaktärer mer än män/kvinnor, eller ja det är de också såklart, men utan att tjata om det. Kvinnor pratar med varandra, om män ibland, men inte alls bara. Sevärd!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänkte faktiskt på den serien förut idag, ska börja kolla på den imorgon med Bananders.

   Radera
  2. Själv anser jag just att man ska låta kvinnor/tjejer vara människor, vilket inte har någonting att göra med ideologisk dogmatism (vilket om jag förstått Anna rätt är det som önskas). Snarare tvärtom.

   Starka och självständiga karaktärer har dock inget med saken att göra (dem uppskattar jag mycket, oavsett kön).

   Radera
 5. Johanna Skåne1 november 2012 19:34

  Alltså, inget är perfekt, men kollar själv på

  "Lost Girl"
  Bisexuell kvinna i huvudrollen, övernaturligt, väldigt icke-heteronormativt. Hon är "den utvalda" och det är poängen, sen älskar hon att ha sex, på sina egna villkor.

  "Continuum"
  kvinna från 2070 kommer till vår tid ofrivilligt. Då hon redan är gift och har barn i framtiden får du en serie med en kvinnlig huvudroll som inte handlar om att hon ska hitta en man.

  "Girls"
  Unga kvinnor i Broookly, tillåts vara elaka, roliga, självupptagna - riktiga människor!

  "Two Broke girls"
  Väldigt amerikanskt och förlorar många poäng genom att använda pussy som ngt nedsättande och spela på utseende. Däremot så är det två starka kvinnliga huvudroller och ett helt avsnitt är vigt åt mens och tamponger. Komedi.

  SvaraRadera