söndag 18 augusti 2013

Om barn, integritet och sociala medier.

Detta med barn, integritet och sociala medier är något jag funderat mycket på i takt med att magen växer. Snart är Skrutthen här - och jag måste ta ställning till om bilder på hen ska få finnas i sociala medier (dvs här på bloggen, twitter, facebook och instagram). Jag och the baby daddy är inte riktigt överens i den här frågan. Han skyr sociala medier som pesten, jag älskar dem. Fick jag bestämma helt själv skulle jag lägga upp bilder på Skrutthen på internetet, i alla fall som bebis. Anders vill inte att jag lägger upp några foton alls - möjligen en "hej nu har Skrutthen fötts"-bild bara för att berätta för omvärlden att ja, nu har bebben kommit.

Bland de sociala medier-mammor jag följer finns det alla möjliga varianter av hur de förhåller sig till barnens existens på nätet; de som inte lägger upp några bilder alls, de som bara lägger upp spädbarnsbilder, de som visar bilder där en inte ser barnens ansikten och de som har bilder där en ser allt. Jag tycker, naturligtvis, att alla får göra som de själva vill och stör mig extremt mycket på de som förfasar sig över och dömer föräldrar som visar upp barnen på nätet. Jag tror inte att ungarna lider någon direkt skada av det finns bilder av dem på sociala medier. Och jag älskar när folk visar bilder på barn och bebisar, det finns ju inget mysigare. Bloggen/instagramkontot blir mycket roligare att följa om det finns foton. Men - som Anders brukar påpeka - ett barn har ju själv inte valt att vara med på bilderna. När jag lägger upp bilder på andra än mig själv brukar jag kolla med vederbörande att det är okej. Det går ju inte riktigt att göra med en bebis. Kanske kommer Skrutthen inte bry sig alls, kanske blir Skrutthen förbannad över att det finns bilder på hen på nätet som publicerats utan hens tillstånd.

Summa summarum av det hela är att jag inte riktigt vet själv hur jag kommer göra med Skrutthens närvaro på sociala media. Det känns jättetråkigt att inte visa foton, särskilt med tanke på de släktingar och vänner som inte befinner sig i Skrutthens omedelbara närhet och därmed inte kommer träffa hen så ofta. Då är det kul att kunna visa bilder här och på instagram/facebook så att de i alla fall blir lite delaktiga i bebbens liv. Men jag kommer inte lägga upp bilder om inte både jag och Anders är överens om att det är okej. Så, vi får väl helt enkelt se hur det blir. Ni lär ju märka resultatet.

Jag är nyfiken på hur andra resonerar kring detta - vad tänker ni om barn, integritet och sociala medier?

4 kommentarer:

 1. Åh, jag tycker att det är så svårt det där. Innan våra troll kom till världen hade jag tänkt att jag skulle undvika att visa upp dem så gått det gick. Nu blev det ju verkligen inte så eftersom stoltheten i mig tog över! Alla principer försvann och jag ville via upp mina små för hela världen.
  Numera ser jag det hela som en fin dokumentation som jag hoppas att i framtiden kommer att bli ett fint minne.
  Jag håller med de som tycker att det är fel att publicera bilder på sina barn utan deras tillåtelse. Jag var ju som sagt en av dem. Men att ha mina blogginlägg som de kommer att kunna läsa när de bli stora och förhoppningsvis glädjas åt väger över. Dessutom gör jag det för min egen skull med, minnet är kort och en bild säger mer än tusen ord- för att använda två klyschor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar! Visst är det svårt det här. Jag lutar åt att jag vill publicera bilder - tror att jag precis som du kommer vilja visa upp barnet för alla och som du säger, himla fint att ha en dokumentation över Skrutthens liv. Jag hoppas att Skrutthens pappa kommer känna likadant...

   Radera
 2. Jag tror det är viktigt att tänka på barnets integritet då den som sagt inte kan välja själv. Jag hade t.ex. inte velat blivit utfläkt som barn på öppna sociala medier om det hade funnits när jag var barn. Bilder finns ju kvar på Internet på alltid i värsta fall. På Facebook kan man ju välja vilka album man vill dela med vilka, så kan man välja att bara visa för de allra närmsta. På öppna sociala medier kan ni ju göra en kompromiss och bara visa barnet bakifrån eller där man inte ser ansiktet?

  SvaraRadera
 3. Tycker inte heller barn ska visas, om det inte är suddiga/bakifrånbilder, eller utan namn, då kan det vara lite mer tydligt.

  Men kan du inte skapa ett privat konto någonstans med inloggning, där vi i schläkten kan se, även mam o pap?

  SvaraRadera