torsdag 8 augusti 2013

Preggolista

Den här gravidlistan hittade jag hos Nova och fick genast ett oemotståndligt sug att göra en själv.

Hur gamla är du och din partner?
Jag är 29, Anders fyller 32 i oktober.

Hur fick du beskedet att du var gravid?
Kissade på en sticka 6 januari. Det blev ett jättesvagt rött streck, så jag kissade på sticka nr 2. Fortfarande svagt streck. Enligt Google spelade det ingen roll om strecket var svagt, fanns det ett streck var det positivt. Det vågade jag inte tro på så dagarna efter kissade jag på fyra stickor till. Alla var positiva. 

En av sex stickor jag kissade på.
Vilken vecka var du i då?
Vecka 5.

Hur reagerade du när gravtestet var positivt?
Trodde inte det var sant. Eller, vågade inte tro att det var sant. Kunde inte på riktigt fatta att jag var gravid förrän första ultraljudet i vecka 13. 
Hej Skrutthen!


Hur berättade du för din partner att du var gravid?
Visade teststickorna för Anders. Han skrattade och sedan satt vi tysta i soffan och försökte ta in att vi faktiskt väntade barn. 

Var det planerat?
Ja.

Hur lång tid tog det för dig att bli gravid?
Gick på första försöket (vilket bidrog till att jag hade så svårt att fatta att jag var preggo - det kunde ju liksom inte ha gått så fort och lätt?).

Var du orolig för missfall?
 
Ja, fram tills vecka 23 ungefär (när barnet kan överleva utanför magen). Är fortfarande lite orolig att något ska gå fel, dock inte mer än att jag kan hantera det. 

Vem i er närhet fick veta nyheten först?
Jag berättade för en kollega två dagar efter första gravtestet. Hade inte tänkt säga något men kunde inte hålla mig... Berättade också för några nära vänner samma dag. Familjen ville jag vänta med tills det hade gått tolv veckor pga jag ville att det skulle vara mer säkert.

Hur gick ni ut med det officiellt?
Berättade här på bloggen, twitty, facebook och instagram (ja, jag är en sociala medier-nörd) i vecka 19. På jobbet hade jag berättat för chefsadministratören i vecka 13 pga att jag behövde ta ledigt för barnmorske-/läkarbesök. Övriga på jobbet fick reda på det allteftersom magen växte eller att jag berättade för dem. 

Första officiella magbilden.
Hur reagerade din familj och dina vänner när du berättade att du var gravid?
De blev glada, såklart.

Tog ni reda på kön?
Nej. Vilket kön barnet har är för övrigt den absolut vanligaste frågan jag fått under graviditeten. För det är så himla viktigt...

Känner du dig redo att bli mamma?

Ja. Av allt jag gjort här i livet så är detta - att få barn - det absolut mest självklara, det mest rätta valet jag någonsin fattat. Detta att bli mamma ska bli så oerhört spännande. Tänk att få se en annan människa växa upp. Tänk att jag ska vara med och forma det här barnet. Fantastiskt ju! (Och lite läskigt...)

Hur känns det att ha en bebis i magen?
Häftigt. Ju längre tiden går, desto mer känns det verkligen som att det är en liten människa där inne. Någon som växer och rör på sig och som faktiskt ska finnas på andra sidan magen en dag. 

Hur mycket har du gått upp i vikt under graviditeten?
Hm. Jag vet inte om jag vill svara på den här frågan. Jag tycker det är alldeles tillräckligt mycket vikthets som det är kring graviditeter och jag vill inte vara en del av det. Jag kan dock säga att jag inte gått upp särskilt mycket, men jag vägde å andra sidan mycket innan graviditeten. Så trots liten viktuppgång väger jag nog mer än vad de flesta preggon gör. Jag är väldigt tacksam över att jag gått upp så lite som jag gjort, just för att jag redan hade en rejäl vikt att bära. Min kropp behöver liksom inte fler kilon att dra runt på.

Cravings?
Ett tag var jag väldigt sugen på kalamataoliver, sourcream & onion-chips och Granny Smith-äpplen. Det var dock inte på den nivån att jag fick panik om jag inte fick äta detta. Lite tråkigt, jag hade sett fram emot att köra upp Anders mitt i natten för att jag absolut MÅSTE ha typ saltgurka och lakrits. Sugen har dock lagt sig nu och jag har inga direkta cravings för närvarande. 

Födelsedagspresent från mina syskon...
Gravidkrämpor?
Det gamla vanliga; illamående och trötthet i början, senare ryggont och en del sammandragningar. Jag tror dock jag har kommit lindrigt undan vad gäller graviditetskrämpor, om jag jämför med andra, och det är jag förstås tacksam över.

Har ni några färdiga namn?
Pojknamn ja, flicknamn nej. Kommer inte avslöja vad det är för namn som är på g förrän Skrutthen är född.

Hade ni lätt för att komma överens om namn?

Pojknamnet ja, flicknamnet nej. Hence varför vi inte har något flicknamn... 

Hur länge ska du vara mammaledig?

Påbörjade föräldraledigheten i måndags och kommer avsluta den 31 mars nästa år. Sedan tar Anders över.

Ska ni dela på föräldraledigheten?

JA. Så som vi planerat nu tror jag att jag tar ut 12 dagar mer eftersom jag är hemma länge innan ungen kommer men det tänker jag att Anders får ta igen vid ett senare tillfälle. 50/50 är det enda som gäller här och det är jag stenhård med.

När är bebisen beräknad att komma?
10 september men hen får väldigt, väldigt gärna komma tidigare än så. 


I vecka 13...

...och i vecka 36, där jag befinner mig nu. Det har hänt en del, så att säga. 

1 kommentar:

  1. Det är snart dags nu ju! Tänk att det kommer att finnas en liten bebis sen, overkligt..men fantastiskt roligt. Ser fram emot att få bli moster! / Sara

    SvaraRadera