tisdag 5 juni 2012

apropå yttrandefrihet...

så är det ju sällan så att en vid och generös yttrandefrihet utgör en risk för de som är priviligerade i samhället (dvs vita heterosexuella kristna män = VHKM) utan de som tillhör en utsatt grupp, t ex

kvinnor
barn
hbtq-personer
judar
muslimer
"icke-kaukasiska" personer

osv. Om vi nu ska applicera ett feministiskt/intersektionellt perspektiv och det ska vi ju. T ex porr - det är lätt för en VHKM att argumentera för att porr ska finnas mht yttrandefrihet eftersom han inte tar ngn skada av porr, vilket dock t ex kvinnor och barn kan tänkas göra. Eller att argumentera för att brottet hets mot folkgrupp ska avskaffas eftersom han själv aldrig kommer riskera att utsättas för just det brottet.

Nu menar jag inte att jag generellt sett är mot yttrandefrihet. Jag har bara svårt för när det används som ett rättfärdigande för allt möjligt oskick när det är så lätt att se att yttrandefriheten främst gynnar de med störst möjlighet att använda sig av den och lider minst skada av den (alltså VHKM).

2 kommentarer:

  1. Så vad borde vi göra då?

    SvaraRadera
  2. Tillämpa ett feministiskt/intersektionellt perspektiv på lagstiftning och i tillämpningen av lagen. Det är ju helt absurt t ex att porr och sexistisk reklam är tillåtet mht yttrandefrihet.

    SvaraRadera