fredag 29 juni 2012

Dagens irritationsmoment

Dagens irritationsmoment:

tv-serier/filmer där en man och en kvinna har en diskussion om könsroller/könsstereotyper och kvinnan (alltid kvinnan...) säger att könsstereotyper inte stämmer, att kvinnor visst kan göra allt etc. Sen följer några scener där det visar sig att kvinnan har fel, hon är inte alls lika kompetent som mannen utan beroende av hans styrka. Ett exempel från tv-serien McLeods döttrar: kvinnan klarar inte av att läsa en karta, öppna en vattenflaska eller avliva ett skadat, lidande djur - mannen däremot klarar av detta fullständigt galant. Så skrattar de lite när de inser att håjaja, kvinnor och män ÄR ju olika, vad fånigt att tro något annat! Sensmoral för tittarna: könsstereotyper är sanna. Män är mer kompetenta och kvinnor är beroende av män för att klara av vardagen.


Har ni fler exempel på denna typ av konversationer, feel free att dela med er!

2 kommentarer:

  1. Åh, jag hatar också sånt! Framför allt att de skrattar åt det tillsammans efteråt. Jag blir sur och tjurig de gånger jag faktiskt inte lyckas för att jag till exempel är för kort eller svag.
    MEN "avliva" ett djur kan jag. Häromdagen dödade jag en döende fågel utan att tveka medan min sambo stod skräckslagen och illamående och tittade på. High five till mig.

    SvaraRadera