torsdag 6 februari 2014

Bärsele och bärsjal.

Jag tänkte jag skulle dela med mig av några tankar kring att bära barn i sele och sjal.

- bärsele: vi använder Babybjörn One som är en ergonomisk bärsele, dvs barnet sitter i grodposition vilket ska vara bättre för kroppen än när när en "hänger i skrevet" (son ju barnet gör i de flesta babybjörnar). Man kan även ha barnet framåtvänd men då sitter det inte i grodposition. Det går också att bära barnet på ryggen (det har jag dock inte testat än eftersom Torsten är för liten). Det jag gillar med den här selen är att den är extremt enkel att använda. Man behöver knappt titta i manualen för att lista ut hur den fungerar. Den är väldigt lätt att ställa in efter den person som just då bär barnet. Det behövs inget speciellt spädbarnsinlägg när bebisen är nyfödd, till skillnad från t ex Ergobabys selar. Det jag inte gillar är att den inte har någon ficka där man en kan lägga mobil, nycklar och plånka. Låter kanske som en petitess men det hade underlättat väldigt mycket med en sådan. Det är ju inte direkt lätt att komma åt fickorna på jackan när man har bärsele och det är inte heller särskilt smidigt att ha på sig en väska.

- bärsjal: vi har en lång trikåsjal, Tricot slen heter den. Vi köpte den eftersom Torsten var för liten för bärselen när han var nyfödd (han vägde knappt 3 kilo när vi åkte hem från BB och minimivikten för Babybjörnen är 3,5 kilo). Det jag gillar med sjalen är att jag tycker att Torsten sitter bättre i den. Han kommer högre upp, han har armarna fria och det ser skönare ut. Ett stort plus är att sjalen funkar att ha på sig tillsammans med en ryggsäck, något som inte går med selen. När man väl lärt sig knyta (finns massa tutorials på nätet, bara att googla) går det snabbt och enkelt att få på sig sjalen. Nackdelen är att det är svårare att få stöd för Torstens huvud när han sover i sjalen. Där har selen en fördel som ju har ett inbyggt huvudstöd.

Jag skulle säga att det finns för- och nackdelar med båda alternativen och att de kompletterar varandra. Både jag och Anders tycker sjalen ger bättre avlastning och mindre ont i ryggen men det är ju individuellt. Jag föredrar sjalen när Torsten är vaken och selen när han sover. Sjalen är smidigare att ta med sig eftersom den tar mindre plats - samtidigt är det lättare att ta på sig selen utomhus än att stå och krångla på sig en flera meter lång sjal när det t ex är snömodd ute.

Summa summarum: jag tycker det är bra att ha både sjal och sele för de fyller olika syften. Det finns mängder med olika varianter, man får prova sig fram till vad son passar en bäst. Mitt tips, som alltid, är att köpa begagnat. Billigare och miljövänligare.

För övrigt har Nova nyligen bloggat om sina bästa sjaltips. In och läs!

Torsten i selen i oktober...

...och bara någon vecka gammal i sjalen.

 Framåtvänd i selen för någon månad sedan...


...och ordentligt inpackad i sjalen häromveckan. Han har växt en del om en säger så!

2 kommentarer:

  1. Sjal ftw! Älskar sjal! Har en ergobaby-sele också som jag använder när vi är ute eftersom vi har vinterskydd till den och jag då inte behöver klä på Lexi lika många lager. Tycker även ergobabyn avlastar bättre än babybjörn one som vi också testat, men så har jag också en gammal ryggförslitning som spökar och kanske därmed är "extra" känslig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är väldigt sugen på att testa Ergobaby eftersom alla som amvänt den verkar så nöjda. Tror inte att Babybjörnen är lika bra faktiskt, ryggskada eller ej.

      Radera