tisdag 18 november 2014

14 månader

Älskade unge, nu är du 14 månader gammal. Det största som hänt dig sedan sist är att du börjat hos dagmamman Mona. Det fungerar riktigt bra och du verkar ha knutit an till henne. Det enda som strular är att du knappt sover någonting på dagarna när du är där. Kanske är du lite orolig, kanske känns det fortfarande nytt och konstigt? Vi hoppas att du kommer sova bättre när du vant dig lite mer vid att vara hos Mona. Det är ju så tråkigt nu när du somnar jättetidigt på kvällen för att du är så trött. Jag och din pappa hinner ju nästan inte umgås med dig.

Du äter numera nästan alltid helt själv, oftast med sked och ibland med gaffel. Hur hände det? När blev du så stor? Jag förstår inte. Du gillar den mesta maten och några favoriter är köttfärssås och spaghetti, lasagne och korv stroganoff. Äpple, päron, kvarg, ostsmörgåsar och yoghurt är poppis mellanmål. Mjölk älskar du och skulle nog kunna dricka hur mycket som helst av.

Du går som ett proffs, gillar att stampa med fötterna i golvet och klättrar överallt. Du gillar att ställa dig på/i olika saker (kastruller och väskor till exempel) för att kunna klättra upp på bord och stolar. Du säger lampa, hej, hejdå och waow. Du har en rödorange katt som är det första gosedjuret du faktiskt leker med. Du vill gärna att jag ska hålla katten och låtsas som att den jamar. Annars är bultbrädan, plocklådan och mina solglasögon populära leksaker. Och bilar, eller egentligen allt med hjul på.

Du har blivit väldigt självgående och leker mycket på egen hand. Samtidigt vill du gärna vara med i köket när vi diskar eller lagar mat. Att få stå på en stol och "diska" är nog den absoluta favoritaktiviteten just nu. Du tycker också mycket om att ställa saker i och på varandra och att sätta på lock. Efter varje måltid vill du att man skruvar av locket till pipmuggen så att du kan ta av och på det. Att sätta på lock på kastruller (och banka med dem) är mycket populärt hos dig (men inte lika omtyckt av dina föräldrar).

Det är så häftigt att få vara med om din utveckling, hjärtat. Att se hur du varje dag går mer och mer från bebisstadiet till att bli ett barn som kommunicerar och förstår vad vi säger. Som visar vad du vill och inte vill, vad du gillar och vad du inte gillar. Lilla stora skrutt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar