måndag 3 november 2014

Ett livspussel.

Barnet hade sin första riktiga dag hos dagmamman idag (det gick bra!). Jag kände mig som en riktig supermorsa när jag svingade mig upp på cykeln med barnsits där bak, iklädd hjälm, och cyklade iväg för att hämta honom vid halv fyra. Aldrig har jag väl cyklat så långsamt och ordentligt som när jag åkte hem med T (som för övrigt tycker det är jättekul att cykla). Ungefär tjugo minuter tog det att cykla hem, en sträcka som enligt Google maps ska ta nio minuter. Aja. Hellre safe than sorry som en brukar säga.

I och med att barnet tagit klivet in i barnomsorgen börjar också det så kallade livspusslet för oss. För att underlätta för alla inblandade parter har vi valt att lösa det på följande vis: T är hos dagmamman mellan 08-15.30 (på fredagar till 14.30). Ojämna veckor lämnar Anders T hos dagmamman och jag hämtar. Anders är på jobbet vid halv tio och jobbar då till fyra, eller så länge han vill. Jag jobbar 07.40-14.00 (13 på fredagar) och hämtar som sagt vid halv fyra. Vi pendlar långt båda två så massa spilltid går åt till tågresor. Jämna veckor gör vi tvärtom med hämtandet, lämnandet och jobbandet. Den som hämtar är också den som lagar mat och nattar T.

För att underlätta ännu mer har vi ett femveckors rullande matschema och på helgen storhandlar vi inför kommande vecka. Väldigt skönt att alltid veta vad för mat som ska lagas. Lite trist kanske men det underlättar vardagen.

Jag har från och med idag gått ner i arnetstid till 75% och Anders till 80%. Det är enbart för att vi pendlar och inte vill att T ska vara hos dagmamman elva timmar om dagen. Hade vi bott och arbetat i samma stad hade vi kunnat jobba 100% och ändå ha honom hos dagmamman mellan ca 09-15.

Det här blev ett långt inlägg. Vi har bara testat det här upplägget en dag men det känns som att det kommer fungera bra, jag hoppas det i alla fall. Jag får återkomma med utvärdering om ett tag.

4 kommentarer:

 1. låter väl uttänkt! Kommer du ändå vara klar till sommaren då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, mitten av juli är jag färdig.

   Radera
 2. Håller med, låter verkligen planerat i minsta detlaj. Det visar verkligen tydligt hur värdefullt det är att inte behöva pendla för långt till sitt jobb. Har ju valt att jobba i Uddevalla och inte Göteborg och jag tror att det gör en ganska stor skillnad i lönekuvertet, men jag anser att det faktiskt är värt det för att slippa ödsla tid på transport och istället få mer värdefull fritid. Och när man har en familj blir ju fritiden ännu mer värdefull!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är verkligen trist att pendla. Jag hade aldrig pendlat så här långt om det inte vore för att jag har en tidsbegränsad anställning.

   Radera