onsdag 30 juli 2014

Om sömn, IGEN.

Jag vet ingen vuxen människa som lägger sig exakt samma tid varje kväll och går upp exakt samma tid på morgonen. Jag vet inte heller någon vuxen som förväntar sig att alltid somna på max fem minuter om kvällarna och sedan sova minst åtta timmar  i sträck utan att vakna en enda gång. Jag känner inte till någon vuxen som tar sig en tupplur varje dag mellan två exakta klockslag.

Barn däremot förväntas sova enligt strikta rutiner. De ska lära sig somna själva, samma tid varje kväll, och sova hela nätter, helst från dag ett. Lär de sig inte på egen hand kan (ska, enligt vissa) en låta dem ligga och skrika sig till sömns för det är ju bra för barn.

Kanske är det för att jag haft sömnproblem i många år som jag inte förstår grejen med att barn förväntas sova enligt tidsschema. Kanske är det därför jag tycker det är så märkligt varje gång jag får frågan "hur länge sover han?" när Torsten somnat. Hur ska jag kunna veta det? Han sover ju tills han vaknar och det är olika när det är. Precis som för vuxna. Konstigt va, att barn och vuxna kan fungera likadant?

1 kommentar:

  1. Faaast, det är la ganska ofta ungefär samma. Tror jag, för många iaf. Såklart inte för alla men för en hel del, vuxna alltså och barn då med.

    SvaraRadera