måndag 28 maj 2012

Dagens kvinnohat 120528

En gravid kvinna som försökte ta sitt liv åtalas för mord på fostret. I USA, såklart, detta absurt kvinnohatande land som påstår sig vara så liberalt. Ett foster är inte en person med rättigheter. Däremot är en kvinna en människa (ja, faktiskt) med rättigheter. Detta är något som är allmänt etablerat i det internationella human rights-systemet (eventuellt med undantag för Sydamerika). Ska det vara så svårt att fatta?

DN använder uttrycket "facerape" i en artikel. Jag blir alltid illa till mods när folk använder det uttrycket eller använder ordet rape eller våldtäkt på ett skämtsamt sätt. Inte för att jag tror att folk förespråkar våldtäkt men för att jag tycker det är så respektlöst mot de som varit utsatta för våldtäkt eller känner någon som varit det. Det syns inte utanpå om en kvinna blivit utsatt för våldtäkt och man vet inte vad personer har varit med om. Kanske hör en våldtagen tjej det där våldtäktsskämtet eller facerapen och jag tvivlar på att hon skulle uppskatta det. Hon kanske inte bryr sig alls - men man kanske inte ska ta den risken.

2 kommentarer:

  1. Det värsta med facerape och flera andra våldtäktsmetaforer av typen "anglicismer är en våldtäkt på språket!" är ju att de bygger på en våldtäktssyn som innefattar förödmjukelse och förbrukning som största skada - ca "kolla jag våldtog din status, nu är din heder borta".

    Så även om ingen alls känner sig illa till mods är det fortfarande ett äckligt uttryckt.

    SvaraRadera