tisdag 17 december 2013

Alternativ.

Av en slump hamnade jag häromdagen på en "alternativ" föräldrablogg där jag med en gång blev helt fast. Bloggen skrivs av Maria som flyttat till Bolivia med sin man och son för att bygga ett lerhus, odla sitt egen mat och leva ett fritt liv, väsensskilt från hur jag och andra medelsvenssons lever. Jag blir otroligt fascinerad och inspirerad av det här, framförallt hur Maria ser på barnuppfostran (fast hon skulle nog aldrig använda ordet uppfostran). Till exempel så kommer inte barnet gå i skola utan föräldrarna tillämpar unschooling, något jag aldrig tidigare hört talas om och som jag först tyckte lät urknasigt. Men ju mer jag läste om det desto vettigare tyckte - tycker - jag det verkar. Jag minns själv hur tråkigt och icke-stimulerande jag tyckte det var i skolan, fram tills jag började gymnasiet när det började bli utmanande och roligt (säkert för att man till ganska stor del själv fick välja kurser). Jag minns att jag i mellanstadiet mest satt och stirrade ut genom fönstret alternativt tittade på hur urtavlan på väggen rörde sig. Att vara tvingad att göra något är ju verkligen ett säkert sätt att ta död på allt vad kreativitet, nyfikenhet och vetgirighet heter. Jag tror verkligen att barn (och vuxna) mår bra av att lära sig nya saker genom egen lust och vilja. Nu kommer jag inte unschoola Torsten pga förbjudet i Sverige och jag skulle aldrig stå ut med att vara hemmaförälder men jag gillar idén. Reggio Emilia-pedagogiken är tydligen lite åt det hållet, kanske vore det ett alternativ? Haha, jag som tidigare förkastat Waldorf och Montessori och andra "flummiga" pedagogiska synsätt....................

Förutom oskolandet har jag också lärt mig att det finns andra sätt att ta hand om barn på än det traditionella, "svenska" sättet. Som att man inte måste ha rutiner, eller säga "nej" till sitt barn (annat än om det är akut livsfara), eller lära barnet att sova i egen säng. Nära föräldraskap kallas det, att va ha tillit till sitt barn och låta dess behov styra. Superintressant och väldigt vettigt, även om det är en del saker jag inte skulle palla att göra.

Barn"uppfostran" alltså, vilken grej! Det måste jag läsa på mer om och blogga mer om. Helt klart mitt nya favoritämne.

2 kommentarer:

 1. Hamnade hos dig via Alexmo och ville bara säga att jag tycker det skriver låter väldigt intressant. Jag hoppade vidare till Vilda Barn...

  Jag hade en massa idéer om mitt mammaskap innan jag fick barn och sen när jag blev mamma blev jag en mycket mer hippie - nära föräldramamma än vad jag trott. Jag lyssnade på mig själv, mitt barn (t.e.x fri ammade till 22 mån., testade baby led weaning, samsover fortfarande etc).

  Oj, va intressant det lät med unschooling filosofi även om jag vill att mitt barn går i skolan. Nu går mitt barn på en Reggio Emilia inspirerad förskola där de gör en del roliga pedagogiska övningar... Hemma tänker jag att mitt barn lär sig av allt så han får vara med att städa, tvätta, laga mat etc och jag förklarar. Snart 3 är min.

  Ditt inlägg väckte många tankar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, kul att du hittade hit! Visst är det intressant med unschooling?! Jag gillar verkligen den filosofin, även om jag precis som du kommer låta mitt barn gå i skola. Jag kommer nog dock försöka hitta en med alternativ pedagogik, som Reggio Emilia eller Montessori. Tänker också att Torsten ska vara med och hjälpa till hemma, tror att barn gillar sånt. Så mycket spännande det finns att lära om barnuppfostran, eller föräldrafilosofi som Vilda barn-Maria säger.

   Radera