lördag 11 november 2017

Att värdera barns lek.

En (tyvärr vanligt förekommande) företeelse bland dagens föräldrar (mammor) är att nedvärdera pojkars lek. Ja, jag skriver pojkar, eftersom barns lekar till stor del tycks vara väldigt könsuppdelade. Jag är så TRÖTT på att flickors lek ska ses som så mycket "bättre" än pojkars. Jag blir TOKIG av att läsa sådana här fördömande åsikter (skärmdumpar från Instagram och Kitty Jutbrings blogg):

En inte särskilt avancerad gissning är att de som har dessa åsikter är mammor till flickor eller pojkar under tre och ett halvt  års ålder, dvs barn som ännu inte börjat leka dessa "förfärliga" krigslekar. Jag var själv sådan tills min son började bygga pistoler av lego och siktade med fingrarna på allt och alla och skrek "pjom! Pjom!".

Jag kan inte relatera över huvudtaget (alla män jag pratat med om detta nickar dock igenkännande). Vi har inte gett honom några leksaksvapen. Vi har inte uppmuntrat krigs- och vapenlekar. Han har fått alla möjliga olika leksaker men just nu är detta en favoritlek. Vem är jag att döma och bestämma över vilka fantasi- och rollekar min son sysselsätter sig med, så länge han inte skadar någon? Jag varken kan (HUR tvingar man ens ett barn att sluta leka en viss rollek?) eller vill det. Han är en snäll, omtänksam och empatisk person och jag tvivlar mycket starkt på att han kommer växa upp till massmördare för att han lekte krig i sin barndom (särskilt med tanke på att mer eller mindre alla män verkar gå igenom en krigslekarfas). Underbara Clara har skrivit klokt om detta här.

4 kommentarer:

 1. Ändå sorgligt att killar uppmuntras (av samhället/omgivningen) till våldslekar och flickor till att se söta ut eller kanske till att ta hand om hemmet...fortfarande. Svårare bryta förlegade strukturer då.

  SvaraRadera
 2. Fast jag vet inte om jag tycker att samhället uppmuntrar till våldslekar? Eller ja, på ett sätt, men samtidigt fördöms det av många. Jag tror ju inte riktigt att det är en struktur som går att bryta. Jag tror mer och mer på att biologin spelar en ganska stor roll för vad (de flesta) pojkar och flickor väljer att leka med.

  SvaraRadera
 3. Jo men samhället visar ju vad vi ska leka med, hur vi ska klä oss, tycka är coolt, töntigt osv osv. Föräldrar påverkar såklart (men säkert inte så mycket som en skulle vilja), det hänger nog till stor del på andra barn en möter, lärare, vuxna överlag i barnets omgivning, reklam, tv, film, böcker and so on... Tror knappast det är biologiskt vilka lekar vi väljer eller tror att vi väljer, varken pistoler eller Frost-Elsa fanns ju i tidernas begynnelse... Men då tror vi olika helt enkelt!😛

  SvaraRadera
 4. (Genom att sälja leksaksvapen och låta hjältar använda det på film och dylikt uppmuntrar samhället till våldslekar, tänkte jag.)

  SvaraRadera