onsdag 9 januari 2013

Boktips

En sak som är bra med att pendla och sitta på ett tåg två timmar om dagen fem dagar i veckan är att jag får massa tid att läsa. Så jag tänkte att jag skulle tipsa om ett gäng bra böcker jag läst den senaste tiden, alla med en stor dos womance naturligtvis:

Rosa, den farliga färgen av Fanny Ambjörnsson är en görbra, lättläst och pedagogisk "ögonöppnare" om könsroller, den oerhört laddade färgen rosa och hur allt som ses som typiskt kvinnligt nedvärderas i vårt patriarkala samhälle. Lär mer här.

Katarina Wennstams böcker Smuts, Alfahannen och Svikaren är snabblästa, spännande romaner med genusperspektiv, starka kvinnor och intressanta teman, som t ex sexköpslagen, våldtäkt och hatbrott. Läs mer här, här och här.

Slutstation rättspsyk av Sofia Åkerman och Thérèse Eriksson handlar om hur unga kvinnor med självskadebeteende vanvårdas på rättspsykavdelningar i Sverige. Olagliga tvångsmedel och långvariga isoleringar används regelbundet utan att någon griper in. Ingen lyssnar när de försöker påtala övergreppen. Oerhört viktig och skrämmande läsning. Läs mer här.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar