lördag 17 november 2012

Game of Thrones och det sexuella våldet.

Jag har sett första säsongen av GoT (förutom säsongsavslutningen) och läst de fyra första böckerna i serien och håller just nu på med den femte. Jag kan fortfarande inte bestämma mig för om jag gillar böckerna eller inte. Min ambivalens har främst med det frekvent förekommande sexuella våldet att göra.

Våldtäkter är en ständigt närvarande del av livet för kvinnorna i GoT-böckerna, både inom och utanför äktenskapet - dock är det bara våldtäkter utanför äktenskapet som kallas våldtäkter. Män använder det sexuella våldet som ett sätt att hota och kontrollera kvinnorna på men även som ett sätt att fira segrar i krig på. Det förekommer också väldigt många kvinnor i prostitution vilket framställs på ett väldigt obekymrat sätt, som att kvinnorna tycker om att vara i prostitution och det finns knappt några negativa konsekvenser.

Jag tycker det är väldigt obehagligt att läsa om det sexuella våldet och jag önskar på ett sätt att det inte fanns med alls i böckerna. Å andra sidan tänker jag att det kanske är bra att skildra hur verkligheten faktiskt ser ut för väldigt många kvinnor? Varför hymla med något som förekommer dagligen och som förstör livet för så många tjejer och kvinnor? När jag har läst andra böcker med liknande storys har jag stört mig på hur puttinuttiga berättelserna har varit. Det har känts falskt när det sexuella våldet knappt förekommit alls - eftersom det ju inte ser ut så i den verkliga världen.

Men sen kan en ju skildra sexuellt våld på olika sätt. Och det är nog det som skaver när jag läser GoT-böckerna; hur författaren George R R Martin har valt att skriva om det sexuella våldet. När jag läser böckerna får jag känslan av att de på något sätt är skrivna utifrån perspektivet att "det är så här det är och kommer alltid vara". Kvinnorna försöker inte förändra sin situation för det är lönlöst. Liksom att männen har makten, så är det bara. Det har inte med patriarkala strukturer att göra utan är en naturens ordning. Typ. Männen kan inte riktigt hjälpa att de är svin. Saken blir inte heller bättre av att en inte riktigt får möta offren för det sexuella våldet. Våldet förminskas, normaliseras, när en inte får se effekterna av det. Det blir som en självklarhet och det kan jag inte acceptera.

Här finns en artikel från DN om just det sexuella våldet i GoT och nedan är ett klipp där det diskuteras:


Lägg märke till hur olika approach mannen och kvinnan har... Mannen skrattar bort det sexuella våldet och har inte reflekterat över våldtäkten av Dany medan kvinnan tycker att det var en mycket obehaglig scen. Mannen tycker inte att de lesbiska sexscenerna ska kortas ner medan kvinnan tycker det. Mannen pratar högljutt och avbryter kvinnan och låter henne inte komma till tals. Suck.

1 kommentar:

  1. Hej, helt random kommentar här. Jag var väldigt peppad på att läsa alla böckerna i serien men gav upp efter bok två just på grund av att jag tyckte att det sexuella våldet var så pass omfattande och obehagligt. Och då pratar jag främst om alla de där små detaljerna, när våldtäkt bara nämns i förbigående som "något som bara händer". Diskuterade det med min kille som också läst böckerna och han erkände att han aldrig tänkt på det. Hepp.

    SvaraRadera